Al onze elektrische apparaten werken op wisselstroom. Zonnepanelen produceren echter gelijkstroom. De omvormer zorgt dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. De wisselstroom wordt via de meterkast geleverd aan het stroomnet.

De omvormer is het meest kwetsbare en tegelijkertijd het belangrijkste onderdeel van een zonnepanelen installatie. Het is daarom belangrijk om hier een juiste keuze in te maken.

Welke omvormer?

Omvormers zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Qua werking kunnen we alle omvormers verdelen in drie groepen. Onderstaand vindt u een overzicht van de drie groepen waar u uit kunt kiezen, met hun belangrijkste eigenschappen.

* Levensduur string- omvormer

De levensduur van uw omvormer is een belangrijke eigenschap, waar vaak weinig over wordt gesproken. Een nieuwe omvormer voor 12 zonnepanelen kost al snel 700 tot 1.200 Euro, afhankelijk van de kwaliteit die u kiest. Voor u is het daarom belangrijk om te weten wanneer de omvormer vervangen dient te worden, zodat u deze kosten kunt meenemen bij het maken van uw keuze.

Componenten

Een omvormer is opgebouwd uit elektronische componenten. Als een component het begeeft dient de complete omvormer in de meeste gevallen te worden vervangen. De kwaliteit van de gebruikte componenten en het aantal componenten zijn doorslaggevend voor de levensduur.

Hoge kwaliteit string- omvormers

Het Duitse SMA is de meest bekende fabrikant van string- omvormers. SMA gebruikt hoogwaardige componenten voor haar string- omvormers. Zij geven 5 jaar fabrieksgarantie. Voor 25% van de nieuwprijs kunt u garantie bijkopen naar 10 jaar. Dit geeft aan hoe groot de kans is dat de SMA tussen de 5 en de 10 jaar kapot gaat (25%). Wij doen zaken met leveranciers die zelf de garantie uitvoeren. Dit geldt voor de merken Goodwe en Omnik.

Kiest u voor een string omvormer, dan moet u er rekening mee houden dat u op termijn de omvormer moet laten vervangen.

Chinese string- omvormers

De afgelopen jaren zijn er veel Chinese fabrikanten op de markt gekomen met goedkopere string- omvormers. In de basis zitten deze omvormers hetzelfde in elkaar, alleen kosten deze omvormers minder dan een SMA vanwege de lagere productie kosten. De kostenbesparing wordt hoofdzakelijk behaald door het gebruik van goedkopere componenten en door lagere assemblagekosten. Deze omvormers worden nog vaak met de hand in elkaar gezet. Wij hebben zelf wisselende ervaringen met de grotere, Chinese fabrikanten.

Chinese omvormers worden met name in Nederland relatief veel aangeboden, in andere landen zoals Duitsland en België bijna niet. Bij kleinere installaties zonder schaduwval kan een Chinese omvormer een prima oplossing zijn. Op langere termijn kan een extra omvormer de totale kosten hoger laten uitvallen, dan wanneer u meteen een hogere kwaliteit kiest. .

Chinese garanties

Opvallend is dat Chinese fabrikanten sinds 2014 opeens 10-12 jaar garantie geven op hun string- omvormers. Dit terwijl het in de basis nog steeds een string- omvormer is, die na 8-12 jaar vervangen moet worden. De vraag is in hoeverre deze fabrikanten hun garantieverplichtingen op lange termijn kunnen nakomen.

Levensduur SolarEdge omvormer met een optimizer per zonnepaneel

Op het gebied van omvormers hebben de ontwikkelingen de laatste jaren niet stil gestaan. Naast de traditionele string- omvormers zijn er innovatieve en veiligere alternatieven op de markt gekomen. De meest succesvolle concurrent van de string- omvormer is SolarEdge.

SolarEdge werkt met een zogenaamde optimizer per zonnepaneel. De optimizer is een regelaar, waarmee ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. De optimizers worden aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. De zonnepanelen met optimizers worden aangesloten op de centrale omvormer van SolarEdge. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom.

Levensduur SolarEdge omvormer

De SolarEdge omvormer werkt samen met de power- optimizers per zonnepaneel op het dak. De optimizers leveren een constante spanning van 350 (1 fase) of 750 Volt (3 fase) aan bij de omvormer. Dit is tevens de meest ideale gelijkspanning voor omzetting naar wisselspanning, zodat op een hoog rendement kan worden gehaald. Daarnaast zit de regeltechniek om het maximale vermogen uit de zonnepanelen te halen niet in de omvormer, maar in de optimizers.

De omvormer van SolarEdge is eenvoudiger opgebouwd (minder componenten) en kan altijd onder ideale omstandigheden werken. Verder gebruikt SolarEdge uitsluitend componenten van hoge kwaliteit. Hierdoor gaat de omvormer veel langer mee. Op de SolarEdge omvormer zit daarom ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Deze is optioneel uit te breiden naar 20 of 25 jaar. Op de optimizers zit standaard 25 jaar fabrieksgarantie.

Levensduur micro omvormers

Micro omvormers zetten de gelijkstroom direct op het dak om in wisselstroom per paneel. De levensduur van een micro omvormer is volgens de fabrikanten minimaal 25 jaar. Wij hebben hier echter minder vertrouwen in. In iedere omvormer zitten condensatoren. Deze hebben een beperkte levensduur. Tot nu toe is er nog geen fabrikant geweest die micro- omvormers heeft geproduceerd die ook echt 25 jaar mee gaan. Er zijn in het verleden al grote problemen geweest met micro omvormers. Er zijn grote hoeveelheden van dit type omvormers voortijdig kapot gegaan. Waarschijnlijk waren de condensatoren niet bestand tegen de hoge temperaturen op het dak.

Om deze reden werken wij liever met power-optimizers van SolarEdge dan met micro omvormers. In de optimizers zitten 300% minder onderdelen. De gevoelige onderdelen zitten bij SolarEdge in de centrale omvormer, niet in de optimizers die 25 jaar mee moeten gaan.

 

Esdec-FrieslandSolar
solaredge-FrieslandSolar
zonnestroomfabriek-Frieslandsolar
Autarco-FrieslandSolar
Vakmensen-FrieslandSolar
 

Friesland Solar maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op sluiten te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan.