Wat is salderen?

In Nederland kunnen kleinverbruikers die zelf duurzame elektriciteit produceren, gebruik maken van de salderingsregeling. 

Wanneer u meer stroom opwekt dan u verbruikt wordt de stroom terug geleverd aan het net. Bij de jaarafrekening wordt het verbruik en de opbrengst van de zonnepanelen tegen elkaar weggestreept. De administratieve verrekening die dan plaats vindt noemen we salderen. Als de opbrengst hoger is dan het verbruik is er een vergoeding mogelijk. De vergoeding is per energieleverancier verschillend.
De regeling geldt tot 2023, hierna zal deze langzaam afgebouwd worden.

Om van de salderingsregeling af te kunnen stappen is er een energiemeter met dubbel telsysteem nodig. Zo kan de energie die van het net afgenomen wordt en de opbrengst van de zonnepanelen afzonderlijk van elkaar gemeten worden. De energiemeter met dubbel telsysteem is niet gelijk aan een slimme meter. Een slimme meter maakt het verbruik inzichtelijk en kan op afstand uitgelezen worden.

Vanaf januari 2021 is de meter met dubbel telsysteem verplicht. Woningen zonder deze meter krijgen er tot 2023 één aangeboden. 
 
Ondanks dat de salderingsregeling geleidelijk verdwijnt blijven zonnepanelen een slimme investering. Het rendement is aanzienlijk hoog en geheel zonder risico’s. 

Esdec-FrieslandSolar
solaredge-FrieslandSolar
zonnestroomfabriek-Frieslandsolar
Autarco-FrieslandSolar
Vakmensen-FrieslandSolar
 

Friesland Solar maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op sluiten te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan.