De overheid is druk bezig met het prikkelen van de ondernemersgeest, door ze te voorzien van subsidie en bijdragen bij het aanschaffen en plaatsen van energiebesparende apparaten. De aanschaf van zonnepanelen en zonneboilers wordt dankzij de bijdrage van de overheid steeds interessanter gemaakt. De belangrijkste kansen komen voort uit onderstaande regelingen.
Zakelijke subsidie op zonnepanelen in 2022
Bij de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie voor uw bedrijf kunt u ook rekenen op meerdere soorten subsidie op zonnepanelen, bijvoorbeeld in de vorm van extra fiscale aftrek op belastingen:
• Energie-Investering aftrek (EIA)
• Kleinschaligheids aftrek (KIA)
Grote projecten in 2022(SDE+-subsidie)
Ook in 2020 kunt u gebruikmaken van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie voor grote zonne-energieprojecten. Aan deze vorm van subsidie is echter wel een voorwaarde verbonden. U moet er rekening mee houden dat de energienetaansluiting van uw bedrijf een 'grootverbruik aansluiting is. Het betreft 15.000 WP (vanaf ongeveer 60 zonnepanelen). Deze subsidie wordt als een jaarlijkse bijdrage over een periode van meerdere jaren uitgekeerd.
ISDE subsidie voor ondernemers
De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor ondernemers loopt tot 31 december 2020 en richt zich op energiebesparende maatregelen. Met name bij de aanschaf van zonneboilers heb je hier een mooie investeringsmogelijkheid. De boilers zijn in dit geval niet enkel geschikt voor warm water, maar kunnen het hele bedrijf verwarmen. Lees hier meer over de gedetailleerde uitleg van de ISDE subsidie.
SDE+ Subsidie
De Stimulering Duurzame Energie Productie (SDE+) gaat nog weer een stapje verder en neemt ook zonnepanelen mee in de subsidie. Deze regeling levert voor een periode van 15 jaar een opweksubsidie, door middel van een vergoeding voor elke kilowatt die wordt opgewekt. Voorwaarde hierin is wel dat je een grootverbruikersaansluiting hebt; groter dan 3x80 Ampère.
De hoogte van de subsidie is per bedrijf verschillend en om dit te bepalen, is een gedegen advies nodig. Belangrijk om te weten, is dat wanneer je gebruik maakt van de SDE+-regelingen, je geen recht meer hebt op Investeringsaftrek (EIA). Het is dus óf de subsidie, óf de belastingaftrek. Een duidelijk adviesgesprek met je boekhouder kan antwoord geven op de vraag welke regeling het voordeligst is.
Energie investeringsaftrek
De Investeringsaftrek (EIA) is verhoogd naar 45 procent. Dat betekent dat ook deze regeling bijzonder interessant is voor ondernemers met plannen om energiebesparende maatregelen te treffen. Naast een grote besparing op de energierekening, kan je een deel van de investering afschrijven van je fiscale winst. Ook in dit geval raden we van harte aan om een gesprek met je boekhouder aan te gaan; deze zal weten wat het verstandigst is voor je onderneming. Deze regeling geldt alleen voor systemen groter dan 25 kilowatt.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Kleinschaligheidsaftrek (KIA) wordt relevant als bedrijven een investering voor zonnepanelen doen tussen de 2.401 euro en 58.238. 28 procent van de winst is bij deze regeling vervolgens aftrekbaar. Ook hier kan je boekhouder volledige inzage geven in het hoe en waarom.