Coronavirus | Rijksoverheid lanceert protocol voor bouw en techniek: installateurs zonnepanelen kunnen veilig doorwerken.

Het Rijk en de bouw- en technieksector hebben het protocol Samen veilig doorwerken vastgesteld. Hierdoor kunnen onder meer installateurs van zonnepanelen ondanks de uitbraak van het coronavirus veilig doorwerken. Het protocol Veilig samen doorwerken is een van de uitkomsten van de gesprekken die minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen met de bouw- en technieksector voeren om ervoor te zorgen dat het werk niet stil komt te liggen door de uitbraak van het COVID-19-virus.

Stilvallen en werktijdverkorting

Uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) blijkt dat door de coronacrisis bij 2 op de 3 bedrijven die actief zijn in duurzame energie projecten stilvallen. Techniek Nederland meldde deze week bovendien dat 62 procent van de installatiebedrijven verwacht tussen nu en 2 weken werktijdverkorting aan te moeten vragen. De installateurskoepel had een enquête uitgezet onder de ruim 5.000 installatiebedrijven die aangesloten zijn. Onbekend is hoeveel installateurs van zonnepanelen werktijdverkorting denken te moeten aanvragen. Tegenover de redactie van Solar Magazine stelde een groot aantal installateurs vooralsnog door te werken. Wij als Friesland Solar dus ook.

Van Aedes tot Techniek Nederland

Het protocol volgt de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en wordt ondersteund door de vakbonden, brancheverenigingen en werkgevers- en werknemersorganisaties. Het wordt ondersteund door de koepel voor woningcorporaties Aedes, AFNL-NOA, Bouwend Nederland, CNV, FNV Bouwen en Wonen, FNV Metaal, OnderhoudNL, Techniek Nederland en de Woonbond.
Het protocol biedt een handreiking voor werkgevers en werknemers over hoe er op een veilige manier doorgewerkt kan worden, binnen en buiten huis. Dit is belangrijk voor bedrijven, opdrachtgevers en werknemers omdat duidelijkheid de basis vormt voor veilig werken. Dat zorgt volgens de betrokkenen voor continuïteit in de bouwproductie en het behoud van werkgelegenheid. 

Gedragsregels: bewoners in andere ruimte

De gedragsregels worden de komende periode actief naar werkgevers en werknemers in de bouw- en technieksector gecommuniceerd. De belangrijkste punten zijn: ga zoveel mogelijk zelfstandig naar de bouwplaats, werk in kleine, vaste teams op vaste locaties, houdt 1,5 meter afstand; ook bij overleg en eten in een bouwkeet. Voor werkzaamheden in huis is het belangrijk dat bewoners zoveel mogelijk in een andere ruimte verblijven, zij en de werknemers niet verkouden of ziek zijn en dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden.

 

Friesland Solar maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op sluiten te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan.