Bij het plaatsen van zonnepanelen op een pannendak dienen we rekening te houden met verschillende factoren.

  • Montagesystemen 
  • Afstand tot de dakrand, dakgoot en de nok 
  • Landscape of potrait plaatsing 
  • Vergunningsvrij plaatsen 

Er zijn verschillende montagesystemen verkrijgbaar voor het plaatsen van zonnepanelen op een pannendak. Wij zijn voorstander van de zogenaamde schroef- systemen. Hierbij wordt een nieuwe geïmpregneerde houten lat gemonteerd op de tengels. Deze nieuwe lat verdeelt de krachten over de dakconstructie. Vervolgens worden de dakhaken op de nieuwe latten geschroefd. Hierbij ontstaat geen druk op de dakpannen.

 

Afstand tot de dakrand, dakgoot en de nok

Op een pannendak mag u de zonnepanelen plaatsen tot aan de erfgrens. De zonnepanelen mogen niet uitsteken. Langs windgevoelige randen van het pannendak plaatsen wij extra dakhaken. Let op dat als u de zonnepanelen dichter dan twee pannen vanaf de nok wilt plaatsen, de nok los moet worden gemaakt om de bovenste montagerail te kunnen plaatsen. De nok mag in dat geval niet in cement liggen. Bij de dakgoot is het ook aan te raden een tot twee pannen afstand te houden. Dit in verband met de afvoer van regen en sneeuw.

 

 

Landscape of portrait?

Als u offertes gaat opvragen, dan komt u al snel termen als landscape en portrait plaatsing tegen. Op de foto hiernaast zijn de zonnepanelen portrait (staand) geplaatst. Als de zonnepanelen met de lange kant onder liggen dan noemen we dat landscape plaatsing. Bij portrait plaatsing van de zonnepanelen op het pannendak worden de montagerails horizontaal geplaatst. Bij landscape montage worden de rails meestal verticaal geplaatst, maar horizontaal kan ook. In het laatste geval betaalt u een meerprijs, omdat de rails dan langer moet zijn.
Om de zonnepanelen op een esthetisch verantwoorde manier te plaatsen raden we aan de zonnepanelen altijd allemaal in dezelfde richting te plaatsen.

Vergunningsvrij plaatsen

Om de zonnepanelen op pannendak te mogen plaatsen zonder vergunning gelden de volgende regels:

  • Het zonnepaneel mag niet uitsteken over de erfgrens of de dakrand 
  • Het zonnepaneel dient direct op het dakvlak te worden geplaatst 
  • De hellingshoek van het zonnepaneel dient hetzelfde te zijn als die van het dak
Esdec-FrieslandSolar
solaredge-FrieslandSolar
zonnestroomfabriek-Frieslandsolar
Autarco-FrieslandSolar
Vakmensen-FrieslandSolar
 

Friesland Solar maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op sluiten te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan.