Over het algemeen zijn zonnepanelen zelfreinigend en spoelen ze vanzelf weer schoon door een fikse regenbui. Echter, het is wel verstandig om uw zonnepanelen ca. 2 keer per jaar te controleren op vervuiling. Let hierbij bijvoorbeeld op vogelpoep.

Het is aan te raden uw panelen ten minste 1 keer per jaar een grote reinigingsbeurt te geven. Doe dit bijvoorbeeld in het voorjaar, zodat u de gehele zomer profiteert van een maximale energieopbrengst.

Wanneer u er voor kiest om zelf uw zonnepanelen te reinigen moet u de volgende dingen weten voor u begint:

 •    Schakel altijd eerst de installatie uit;
 •   De beste tijd om uw panelen schoon te maken is ’s ochtends vroeg of ’s avonds. Dan droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter;
 •            Maak uw zonnepanelen niet met koud water schoon, vooral niet op warme dagen. Dit om barsten in het glas te voorkomen;
 •           Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen of schuursponsjes;
 •            Niet op het zonnepaneel leunen of zitten;
 •            Betreed uw schuine dak alleen met valbeveiliging;
 •            Verwijder dikke vogelpoep zo snel mogelijk om aantasting van de coating te voorkomen.

Wat heeft u nodig? - Profiteer van een maximale energieopbrengst

 •          Een zachte spons of doek en een wisser;
 •           Siliconen of katoenen handschoenen om vinger- afdrukken te voorkomen;
 •           Zachte borstel met nylon haren;
 •           Schoonmaakmiddelen speciaal voor glas op basis van ethanol of isopropanol en water;
 • Kunt u niet bij uw zonnepanelen?  Gebruik uw tuinslang om uw zonnepanelen af te spoelen. De druk uit uw  tuinslang is niet schadelijk voor uw zonnepanelen.

LET OP:
Maak nooit gebruik van een hogedrukreiniger, de druk van het water beschadigt niet alleen het glas, maar kan ook gemakkelijk schade aanrichten aan de bedrading van uw systeem.


Bij een verkeerde mengverhouding van ethanol of isopropanol & water kan de (AR) coating worden aangetast. Wij raden aan om een verhouding te hanteren van 50/50.


Als er sneeuw op uw zonnepanelen ligt dan wekken deze zo goed als geen energie op. Dat is zonde. IJs en bevroren sneeuw kunt u prima van uw zonnepanelen verwijderen. Doe dit echter nooit met metalen voorwerpen i.v.m. krasvorming.

Privacy Policy 2018

Friesland Solar is verantwoordelijk voor de gegevensverwerking. In deze privacy policy wordt uitgelegd welke persoonsgegevens verzamend en gebruikt worden en met welk doel. Er wordt aangeraden deze zorgvuldig door te lezen.

Gebruik van persoonsgegevens

Persoonsgegevens (die via deze site) worden verzameld, gebruikt Friesland Solar alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Dit is voor de vragen en/of opmerkingen die u via het contactformulier heeft gesteld of voor het inschrijven van een cursus. Daarmee voldoet Friesland Solar aan de eisen die de Wet Bescherming Persoonsgegevens stelt. Bekijk of download de Wet bescherming persoonsgegevens op Overheid.nl.

Hoe gaat Friesland Solar om met uw persoonsgegevens?

Persoonsgegevens worden niet langer bewaard dan noodzakelijk is voor het doel waarvoor de gegevens zijn verzameld. Voor alle verwerkingen van persoonsgegevens geldt dat alleen die gegevens worden gebruikt die u zelf actief heeft achtergelaten. De gegevens worden niet verspreid onder derden.

Bezoekgegevens

Op de website worden algemene bezoekgegevens bijgehouden. Friesland Solar gebruikt deze gegevens alleen om de statistieken op de website te bekijken en de website te blijven aanpassen. Friesland Solar zorgt dat deze gegevens worden geanonimiseerd, bovendien worden deze gegevens niet verstrekt aan derden

Google Analytics

Friesland Solar maakt gebruik van Google Analytics om bij te houden hoe gebruikers de website gebruiken en op welke manier de website wordt gevonden (welke zoekwoorden er bijvoorbeeld in verschillende zoekmachines worden gebruikt). Ook gebruikt Friesland Solar Google Analytics om de site aan te passen aan de behoefte van de sitebezoeker. De verkregen informatie wordt, met inbegrip van het IP-adres, overgebracht naar en door Google. Lees het privacy beleid van Google voor meer informatie en het specifieke privacy beleid van Google Analytics. Google gebruikt deze informatie om bij te houden hoe de website gebruikt wordt en om rapporten over de website aan Friesland Solar te kunnen verstrekken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht of voor zover deze derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten.

Instagram, Twitter en Facebook

Op deze site zijn knoppen opgenomen om pagina’s te kunnen promoten of delen op sociale netwerken als Instagram, Twitter en Facebook. Deze knoppen worden gerealiseerd door een code die wordt aangeleverd door Instagram, twitter en Facebook zelf. Deze code plaatst onder meer een cookie. Lees hiervoor de privacyverklaring van  Instagram, Twitter en Facebook om te zien wat zij met de persoonsgegevens doen die zij met deze code verwerken.

Wat zijn persoonsgegevens?

Een persoonsgegeven is informatie die herleidbaar is tot een persoon. Voorbeeld van een persoonsgegeven is een naam of een huisadres, maar ook e-mailadressen kunnen persoonsgegevens zijn. Voor klachten, opmerkingen of bij signalering van content die inbreuk maakt op wettelijke bepalingen of inbreuk maakt op rechten van derden, kunt u mailen naar.

Opname in relatiebestand

Indien u wilt kan Friesland Solar uw gegevens opnemen in het relatiebestand. U heeft overigens altijd de optie om de keuze voor het al dan niet toesturen van extra informatie te wijzigen.

U heeft volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens recht op inzage in uw eigen gegevens.

Door aanmelding verklaart u zich akkoord met het bovenstaande.

Attentie: U blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor uw persoonlijke gegevens. Dit betekent dat u eventuele wijzingen (zoals verandering van adres of e-mail) zelf dient aan te passen.

Recht van bezwaar en overige rechten

U heeft in voorkomende gevallen het recht bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens door of in opdracht van Friesland Solar Als u bezwaar maakt zal Friesland Solar onmiddellijk de gegevensverwerking staken in afwachting van de afhandeling van uw bezwaar. Is uw bezwaar gegrond dan Friesland Solar afschriften en/of kopieën van gegevens die het bedrijf (laat) verwerken aan u ter beschikking stellen en daarna de verwerking blijvend staken.

Autoriteit Persoonsgegevens

Natuurlijk helpen wij u graag verder als u klachten heeft over de verwerking van uw persoonsgegevens. Op grond van de privacywetgeving heeft u ook het recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens tegen deze verwerkingen van persoonsgegevens. U kunt hiervoor contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Contactgegevens

Buorren 2
9221 TA Rottevalle Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon: +31 (0)850 645256

Meer rendement, hoge besparing
Het rendement van een zonneboiler-systeem is hoog. Met een uitgebalanceerd zonneboilersysteem bespaart u tussen de 50-70% van uw energieverbruik voor warm water. Er is op dit moment nog ruim voldoende subsidie te verkrijgen voor de aanschaf van een zonneboilerset.
Rendement op een zonneboiler is afhankelijk van diverse factoren. Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers warm water. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een voorbeeld: een huishouden met 4 personen bespaart jaarlijks gemiddeld zo’n 210 m3 gas en 380 kg CO2-uitstoot.
Als er niet genoeg zonlicht is, zorgt de combiketel of warmtepomp voor het warme water. U staat dus nooit onder een koude douche.

Grofweg bestaat het zonneboiler-systeem uit een collector op het dak (de heatpipes dragen de zonnestraling over op de vloeistof in de kern); een buffervat (wordt opgesteld nabij de cv-ketel) en een slang die voor de verbinding zorgt.

Verwarmingsondersteuning
Zonneboiler systemen die zowel geschikt zijn voor douche- en tapwater ondersteuning en tegelijkertijd ook helpen om uw CV water voor te verwarmen, hebben een hoger rendement en dus ook een kortere terugverdientijd. Hier wordt niet alleen het leidingwater indirect (voor)verwarmd door zonne-energie van de collectoren, maar profiteert uw verwarmingssysteem met name in het voor-en najaar ook van de warmte van de zon. Er wordt hiervoor een extra warmtewisselaar geplaatst in een wat groter boilervat die uw retour water van de CV voorverwarmd, waardoor er minder gas nodig is om dit op de gewenste temperatuur te krijgen.

Hoeveel ga ik besparen?
Zoals hierboven al is aangegeven, is het rendement van een zonneboiler afhankelijk van een aantal factoren, o.a.:

·         Grootte van het object waar de zonneboiler wordt geplaatst

·         Oriëntatie op de zon

·        Hoek van het dak

·         Hoeveel personen bewonen het object

·         Huidig energieverbruik

·         Huidig energietarief

·         Hoeveel subsidie kan worden geclaimd

Hieronder worden een aantal scenario’s weergegeven:

Besparing per jaar per type woning*

 

 

 

 

 

Tussenwoning

Hoekwoning

2-onder-1-kap

Vrijstaand

160 liter + 18 heatpipes
tapwaterondersteuning

€ 80 - € 120

€ 100 - € 140

€ 120 - € 160

€ 160 - € 200

200 liter + 24 heatpipes
tapwaterondersteuning

€ 120 - € 160

€ 140 - € 180

€ 180 - € 220

€ 220 - € 260

200 liter + 24 heatpipes
tapwater- en verwarming

€ 200 - € 240

€ 250 - € 290

€ 300 - € 340

€ 400 - € 440

300 liter + 30 heatpipes
tapwater- en verwarming

€ 300 - € 350

€ 380 - € 420

€ 450 - € 500

€ 580 - € 630

*aan deze bedragen kunnen geen rechten ontleend worden.

Subsidie Zonneboilers 2020 vanuit de ISDE

Ook in 2020 zijn er aanzienlijke subsidies beschikbaar op onze zonneboiler systemen.

In januari 2016 zijn de subsidie-documenten voor de subsidie-aanvraag voor de comfort lijn aan RVO overhandigd. De RVO heeft onze systemen goedgekeurd en geplaatst op de apparatenlijst met goedgekeurde systemen. 

Type zonneboiler set

Bevestigde subsidie 2020

Tapwaterondersteuning zonneboiler

 

160L TW + 18HP

 €                             860,00

200L TW + 24 HP

 €                          1.075,00

Zonneboiler combi systemen

 

200L TW+VW 24HP

 €                          1.074,00

300L TW+VW 30HP

 €                          1.280,00

400L TW+VW 2x24HP

 €                          2.104,00

500L TW+VW 2x24HP

500L TW+VW 2x30HP

 €                          2.116,00

 €                          2.301,00

Grote zonneboiler systemen

 

500L TW+VW 3x20HP

 €                          2.301,00

800L TW+VW 3x30HP

 €                          2.057,00

1000L TW+VW 4x30HP

 €                          2.743,00

Deze bedragen zijn door RVO gegarandeerd!

 

Bij zonneboiler sets op maat die niet in de lijst staan leveren we kosteloos het ISDE subsidie rapport en technische fiches die nodig zijn voor begeleiding van uw subsidie aanvraag!

Ook verzorgen wij een handleiding voor het aanvragen van de subsidie bij de RVO.

Ook gebruik maken van deze aanzienlijke ISDE subsidie?

Vraag hier uw offerte aan.

“Wat is een cookie? Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.”

Zonnepanelen op plat dak

Bij het plaatsen van zonnepanelen op plat dak dienen we rekening te houden met verschillende factoren. Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen te monteren op een plat dak. De volgende onderwerpen komen op deze pagina aan bod:

– Montagesystemen
– Juiste tussenafstand
– Beste montagehoek
– Ballast gewicht
– Afstand tot de dakrand
– Vergunningsvrij plaatsen.

Montagesystemen zonnepanelen plat dak

Met onze montagesystemen bieden wij voor iedere situatie een passende oplossing. Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillende montagesystemen voor platte daken met de voor- en nadelen per systeem.

Flatfix Fusion

+ Zeer weinig ballast 
+ Mooi afgewerkt met windkappen
+ Voor zowel Zuid- als Oost- West opstelling
– 2 tussen- afstanden mogelijk (50 of 70 cm)
– relatief duur voor plaatsen van korte rijen
– alleen landscape plaatsing mogelijk.


Valk Pro+

+ Zeer weinig ballast
+ Mooi afgewerkt met windkappen
+ Voor zowel Zuid- als Oost- West opstelling
+ Constructie is te aarden (verplicht vanuit NEN1010)
– alleen landscape plaatsing mogelijk

Zonneschansen

+ ideaal voor smalle stroken op platte daken
+ extra robuuste constructie
+ Constructie is te aarden (verplicht vanuit NEN1010)
– veel schaduw bij meerdere rijen
– veel ballast
– vangen veel wind
– niet geschikt voor grote hoogtes

 

Portrait montage op plat dak

+ ideaal voor smalle stroken op platte daken
+ grotere montagehoek mogelijk
+ Constructie is te aarden (verplicht vanuit NEN1010)
– veel schaduw bij meerdere rijen
– veel ballast
– vangen veel wind
– niet geschikt voor grote hoogtes

 

Oost- West montage plat dak

+ maximale opbrengst uit dakoppervlak
+ weinig ballast
+ weinig windbelasting
+ minimale zichtbaarheid
– iets minder opbrengst dan Zuid- plaatsing

 

Friesland Solar maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op sluiten te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan.