Salderen en opbrengst zonnepanelen meten.
Met zonnepanelen levert u uw eigen groene energie aan het elektriciteitsnet. Uw energiemeter in de meterkast houdt bij hoeveel energie u aan het net levert en hoeveel u verbruikt. Zelf wilt u misschien ook meer kunnen meten dan de gegevens die u op het display van de omvormer afleest.
Op deze pagina worden de volgende onderwerpen behandeld:
- Salderen
- Energiemeter in de meterkast
- Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder
- Energiemeter zonnepanelen
Salderen
Salderen is het verrekenen van geproduceerde en verbruikte elektriciteit. Uw meter zorgt hiervoor door te registreren wat u terug levert aan het elektriciteitsnet. Wekt u meer op dan u nodig heeft dan telt de meter terug. Verbruikt u meer dan u opwekt dan telt de meter op. Onder de streep blijft over: het aantal kWh dat u heeft verbruikt – het aantal kWh over dat u heeft opgewekt. Per saldo verbruikt u minder stroom (in kWh) van uw energieleverancier. De niet- verbruikte stroom hoeft u niet te betalen. De bijhorende belastingen hoeft u ook niet te betalen. Lees hier verder over de opbrengst van zonnepanelen.
Ongeveer 30% van de zonnestroom wordt direct verbruikt. De overige 70% van de zonnestroom wordt eerst aan het net geleverd, om het op een later moment weer te verbruiken.
Momenteel gelden de volgende regels voor salderen:
- Een aansluitcapaciteit van maximaal 3x80A
- Niet meer salderen dan er verbruikt wordt
Energiemeter in de meterkast 
Ferraris draaischijfmeter.
Voordelen van de draaischijfmeter zijn dat de energieleverancier minder snel fouten kan maken met het verrekenen van de meterstanden en u kunt in principe onbeperkt terug leveren, zolang u niet meer opwekt dan u verbruikt.
Digitale Meter met terug lever telwerken
Deze meter hoeft u niet te vervangen. Er is een telwerk voor zowel verbruik als teruglevering beschikbaar. Vraag voor u de meterstanden doorgeeft eerst goed na hoe u deze dient aan te leveren.
Digitale Meter zonder terug lever telwerken
Deze meter dient u te laten vervangen. Met deze meter bespaart u alleen de zonnestroom die direct verbruikt wordt. De terug geleverde stroom krijgt u niet vergoed. De doorgaans kosteloze vervanging van uw meter kunt u bij uw netbeheerder aanvragen.
Gratis slimme meter.
Bij veel netbeheerders krijgt u gratis een slimme meter als u laat weten dat u zonnepanelen gaat plaatsen. Vraag dit na bij uw netbeheerder. De slimme meter wordt voor iedereen verplicht in de toekomst. Met de slimme meter krijgt u beter inzicht in uw energieverbruik.
Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder
U bent verplicht aan uw netbeheerder te melden dat u zonnepanelen gaat installeren. Zo kan de netbeheerder tijdig controleren of uw energiemeter vervangen moet worden. Verder is dit nodig om misverstanden te voorkomen bij het doorgeven van de meterstanden. Besteld uw uw zonnepanelen bij Friesland Solar, dan melden wij de installatie voor u aan via www.energieleveren.nl
Wij adviseren tijdig te controleren of uw meter geschikt is voor terug leveren. Als dit niet het geval is dient de meter vervangen te worden voor de installatie van uw zonnepanelen. Zo voorkomt u dat u stroom terug levert zonder hier een vergoeding voor te ontvangen.
Energiemeter zonnepanelen
Wilt u meer weten over de opbrengst van uw zonnepanelen dan de gegevens die beschikbaar zijn via het display van de omvormer? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het monitoren van uw zonnepanelen.
Opbrengst totaal systeem, of per paneel?
De meeste omvormers worden tegenwoordig geleverd met een app of web- portal, om de totale opbrengst van de zonnepanelen online uit te lezen. Voor een goed werkend systeem zijn deze meetgegevens voldoende. Bij een storing is het handig als ook de opbrengst per zonnepaneel uit te lezen is, in plaats van alleen de totale opbrengst van alle zonnepanelen samen. De storingsanalyse kan dan snel op afstand gebeuren en de monteurs kunnen gericht te werk gaan op locatie. Wij werken veel met SolarEdge, waarbij de prestaties van ieder zonnepaneel afzonderlijk in beeld gebracht kunnen worden.
Impressie SolarEdge portal
Onderstaand ziet u de monitoringportal zoals u deze ter beschikking krijgt. Wij hebben binnen de SolarEdge portal uitgebreidere mogelijkheden om de meetgegevens te analyseren. Verder hebben wij een eigen portal ontwikkeld, waarin wij de opbrengt van uw systeem kunnen vergelijken met andere systemen.