Wanneer u wilt bepalen welke installatie de juiste is voor een specifieke locatie, is het handig om eerst te kijken wat er op jaarbasis verbruikt wordt. Vervolgens berekent u welke omvormer en zonnepanelen het beste bij de installatie passen. Hierbij dient te worden gelet op een aantal factoren:

·         Schaduw;

·         hellingshoek en oriëntatie van de zonnepanelen;

·         Juiste configuratie van de zonnepanelen.

Hellingshoek en oriëntatie van de zonnepanelen

Alle zonnepanelen die in 1 string worden aangesloten, dienen dezelfde hellingshoek en oriëntatie hebben. Dit heeft te maken met de spanning en stroom die een zonnepaneel afgeeft en wat moet matchen aan alle zonnepanelen in de betreffende string. Waarom is dit belangrijk voor de omvormer? Als de verschillen tussen de zonnepanelen te ver uit elkaar liggen kan de omvormer het Maximum Power Point (ideale punt tussen spanning en stroom) niet vinden.

In Nederland is het over het algemeen het meest effectief als een omvormer met 10% tot 20% wordt overgedimensioneerd. Dit is afhankelijk van hellingshoek en oriëntatie. De installatie kan bij ideale omstandigheden dan een beetje aftoppen, maar zal veel beter presteren in minder goede omstandigheden (wat in Nederland helaas vaak het geval is). Hierdoor is de opbrengst van het zonne-energiesysteem optimaal.

Schaduw

Er dient gekeken te worden of er last is van eventuele schaduw. Dit kan bijvoorbeeld door andere huizen, bomen, dakkapellen, schoorstenen en zelfs door andere zonnepanelen (zoals bij veel platdak systemen). Als één zonnepaneel in de schaduw ligt, zullen alle zonnepanelen in dezelfde string daar last van kunnen hebben. Zorg er daarom voor dat zonnepanelen zo min mogelijk in de schaduw liggen. Mocht er echt geen andere mogelijkheid zijn, dan biedt SolarEdge hier bijvoorbeeld een goede oplossing voor.

Configuratie van de zonnepanelen

Voorbeeld: een huishouden verbruikt 4500 kWh per jaar. Er wordt gekozen voor een installatie van 4500 kWp. In dit rekenvoorbeeld zullen we de JA Solar Monokristallijn, Percium 300wp gebruiken en een Solis 4k enkelfase omvormer.

Overbelasting
Met 15 zonnepanelen JA Solar 300wp komen we uit op 4500wp. Dit is precies het verbruik van het huishouden. De volgende stap is het kiezen tussen het aantal stringen dat je wilt aansluiten. De belangrijkste factor bij deze keuze is de spanning die de zonnepanelen afgeven. Een te hoge spanning kan de omvormer opblazen. Let op: dit valt buiten garantie omdat niet is geïnstalleerd volgens specificaties.

De Solis 4k heeft een maximale DC-ingangsspanning van 600V. Het JA Solar 300wp zonnepaneel heeft een Open klemspanning van 39,85V. Je vermenigvuldigt de Open klemspanning met het aantal zonnepanelen in de string: 15 x 39,85 = 597,75V. De uitkomst impliceert dat de zonnepanelen in één string kunnen worden geïnstalleerd. Echter, zal ook de temperatuur coëfficiënt meegenomen moeten worden in de berekening. De vuistregel is dat de Open klemspanning plus 15% moet worden berekend: 597,75 x 1.15 = 687,41V. Dit getal is ver buiten de specificaties van de omvormer. Deze installatie zal dus verdeeld moeten worden over twee stringen. Indien mogelijk heeft de voorkeur om de strings gelijk verdelen. Dus in dit geval zal het een string van 8 en een string van 7 zijn.

Opstartspanning
Een omvormer heeft een minimale instraling en spanning nodig om op te starten. De Solis 4k heeft een opstartspanning van 120V. De omvormer zal opstarten op de open klemspanning, maar zodra de omvormer in bedrijf gaat wordt er gerekend met de UMPP spanning. De kortste string in ons voorbeeld is 7 zonnepanelen. Dus 7 x 32.26V (UMPP) = 225,82V. Ook hier zal de temperatuur coëfficiënt meegerekend moeten worden omdat het de spanning beïnvloed. Dit wordt dus 225,82 x 0.85 = 191.95V. dit is ruim voldoende voor de Solis 4k om op te starten.

Extra tip

De omvormer is het meest kwetsbare deel van de installatie. Let daarom goed op waar u de omvormer inkoopt. De meeste fabrikanten komen van buiten Europa en het is vaak niet makkelijk om hiermee in contact te komen mochten er problemen zijn. Libra Energy is voor elke omvormer die wij verkopen gecertificeerd om de aftersales en service af te handelen voor de fabrikant. Hierdoor bent u verzekerd van een goede en snelle service afhandeling.

 

 

Friesland Solar maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op sluiten te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan.