Fabrikanten van zonnepanelen geven aan dat zonnepanelen gereinigd worden door de regen. Het schoonmaken van de zonnepanelen zou niet nodig zijn doordat de panelen zelfreinigend zijn. Maar uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een jaarlijkse reiniging van de zonnepanelen een rendementsverlies van ongeveer 3 procent voorkomt. Inspecteer uw zonnepanelen 3 keer per jaar en wees vooral alert op vogelpoep, bladeren en ander hardnekkige vervuiling.

Bij het reinigen van de zonnepanelen is het belangrijk dat u let op de volgende punten:

  • Reinig de zonnepanelen vroeg in de ochtend of later op de avond. Het water droogt dan minder snel, waardoor er minder kalkresten achter blijven.
  • Is uw dak lastig bereikbaar en ziet u vuilresten, neem geen onnodige risico’s. Gebruik bij voorkeur een uitschuifbare wisser (telescoop) en probeer de zonnepanelen af te spoelen met de tuinslang. Er zijn telescoopwissers op de markt waar u de tuinslang op kan aansluiten.
  • Betreed uw schuine dak alleen met een valbeveiliging.
  • Volg de reinigingsinstructies van de zonnepaneel fabrikant.

Hardnekkige vervuiling:

  • Probeer het vuil eerst zonder water te verwijderen. Lukt dit niet en kunt u goed bij de zonnepanelen komen gebruik dan warm water, speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Gebruik geen allesreiniger of groene zeep, want dit kan de coating aantasten.
  • Gebruik geen schuurmiddelen, want die tasten namelijk de coating op het glas aan. Het is ook niet verstandig om de zonnepanelen te reinigen met een schuursponsje, omdat een schuurspons krasjes kan achterlaten in het glas, wat een negatieve invloed heeft op de prestaties. Gebruik ook zeker geen hogedrukreiniger, want de hoge druk kan leiden tot water tussen de cellen en het glas.

Lichte vervuiling:

  • Ziet u geen hardnekkige vervuiling en is het betreden van het dak erg risicovol? Gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen schoon te spuiten. Dit is een eenvoudige manier om de zonnepanelen schoon te maken. Het stof wat op de panelen ligt komt dan meestal wel los. Komt er extreem hard water uit uw kraan, reinig uw zonnepanelen dan met regenwater en een zachte borstel.

 

 

Friesland Solar maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op sluiten te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan.