Wat is Nanotechnologie?

Nano is afgeleid van het Oudgriekse woord Nano’s, dat “dwerg” betekent. Een nanometer is gelijk aan 10-9 oftewel één miljoenste millimeter. Een mensenhaar is bijvoorbeeld 80.000 nanometer dik. Nanotechnologie houdt zich bezig met schalen tussen de 1 en de 100 nanometer.

Alle stoffen in onze wereld zijn samengesteld uit combinaties van een kleine honderd verschillende soorten atomen. Als er in de structuur van de moleculen of combinaties van atomen variaties worden aangebracht, kunnen er ontelbare variaties op bestaande of nieuwe stoffen worden gecreëerd.

Door de gerichte opbouw van materialen op het niveau van moleculen ontstaan er ondenkbaar veel nieuwe mogelijkheden, op alle gebieden. Bijna elke technisch en industrieel toepassingsgebied wordt al beïnvloed door nanotechnologie, zoals:

- Industriële productie
- Elektronica en informatietechnologie
- Geneesmiddelen en farmacie
- Militaire technologie
- Agro-technologie
- Energiesector en milieutechnologie
- Automobielindustrie

Door het aanbrengen van een zeer kleine hoeveelheid Nano materiaal is het mogelijk om de eigenschappen van een vast voorwerp te veranderen. Zo kan bijvoorbeeld aardewerk onbreekbaar en verf krasbestendig worden gemaakt.

Het effect van nanotechnologie op een behandeld oppervlak wordt ook wel het lotuseffect genoemd. Het lotuseffect is het verschijnsel dat optreedt als water of vuil op het blad van een lotusplant terecht komt en het niet blijft plakken. Het parelt als het ware van het blad af. Deze zelfreinigende eigenschap is te danken aan hele kleine bultjes op het blad. Materiaaldeskundigen proberen dit zelfreinigende effect na te bootsen door het ontwikkelen van geavanceerde materialen.

Binnen de nanotechnologie worden nu materialen ontwikkeld die deze eigenschappen overnemen. Er worden speciale verf en andere materialen ontwikkeld die deze eigenschappen krijgen. De testen met nanotechnologie in de autolak zijn nog steeds gaande maar geven diverse bijwerkingen. Met name de Duitse automerken in het hogere segment testen veelvuldig. Coatings op basis van de nanotechnologie zijn al wel ontwikkeld en succesvol getest.

Computer gegenereerde afbeelding van het lotuseffect.

Door de structuur van de op Nano gebaseerde coatings kunnen vervuilingen en vocht niet meer hechten aan de behandelde oppervlakten. De coatings zijn extreem oleofoob en hydrofoob. Doordat deze vervuilingen niet meer aanhechten, zijn behandelde oppervlakken zeer eenvoudig en met milde reinigingsmiddel schoon te houden.

Wie zijn wij?

RSS NanoCoatings BV heeft zich gespecialiseerd in oppervlaktebehandeling met Nanotechnologie. Door behandeling met Nanotechnologie worden oppervlakten hydrofoob en oleofoob, oftewel vuil en water afstotend. Hierdoor creëer je een easy to clean effect, waardoor oppervlakten eenvoudig, zonder reinigingsmiddelen te reinigen zijn.

Wij richten ons op diverse branches (vastgoed, automotive, marine en solar) en zijn actief bezig een breed netwerk van dealers op te zetten. U kunt bij RSS NanoCoatings BV terecht als business partner die uw organisatie producten en kennis levert, maar wij kunnen ook de gewenste applicatie voor u uitvoeren.

Wij leveren voor iedere specifieke oppervlakte een passende coating. Door de unieke eigenschappen kunnen wij langdurige bescherming bieden tegen vuil en weersinvloeden. Onze producten zijn extreem UV bestendig, waardoor een levensduur van 10 jaar geen uitzondering is.

Ons doel is om de ecologische footprint van bedrijven te reduceren, door het gebruik van chemische middelen als reinigingsmiddel terug te dringen.  

TNO onderzoek

Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat het reinigen van zonnepanelen een positief effect heeft op het rendement van een PV installatie. Stof, bladeren of uitwerpselen van vogels kunnen zonnepanelen zodanig vervuilen dat dit het rendement van de panelen vermindert. De gemiddelde rendementsafname door vervuiling van zonnepanelen is door TNO vastgesteld op 4.4% tot 7.7% per jaar.”

Vervuiling

Vanaf de eerste dag na de plaatsing vormt zich op de panelen een laag stof, die al na een aantal maanden het rendement laat afnemen. Vervuiling kan een natuurlijke of menselijke oorzaak hebben. Voorbeelden van natuurlijke vervuiling zijn algen, aanslag, woestijnzand en vogelfeces. Voorbeelden waaraan menselijk handelen ten grondslag ligt is vervuiling veroorzaakt door industrie en verkeer (auto, trein e.d.) zoals uitstoot van chemische verontreiniging, roet, ijzer-, koper-, en roestdeeltjes.

Ook de wijze waarop de module vervuild is, kan een wezenlijk andere invloed hebben op de werking van PV-systeem. Een gelijkmatig verspreide vervuiling over het paneel verminderd alleen de opbrengst, maar bij plaatselijke vervuiling zoals vogelfeces kan door lokale oververhitting het paneel beschadigen, het zogenaamde “hotspot” effect.  

RSS SOLAR™

Het rendementsverlies van PV systemen door vervuiling is onnodig. RSS NanoCoatings BV biedt hiervoor de oplossing, onze RSS SOLAR™.

Deze coating is zo samengesteld dat gladde glasachtige oppervlakten het contact met vuil en water reduceert. Door de Hydro- en oleofobe werking kunnen vuildeeltjes zoals vet en olieachtige stoffen, kalk als wel stoffen uit atmosferische vervuiling weinig tot geen hechting krijgen. Ook laten zij zich door de NanoCoatings zonder agressieve reinigingsmiddelen eenvoudig verwijderen (easy-to-clean effect). Door deze eigenschappen behalen behandelde solarpanelen een gemiddelde rendements stijging/behoud van 8 % in vergelijking met onbehandelde panelen.

Als er water op een onbehandeld paneel komt, vormt zich een filmlaag van water op het paneel. Deze filmlaag zorgt voor een grotere weerkaatsing van het zonlicht op het paneel. Hierdoor bereikt minder zon-/daglicht de zonnecellen zelf. Daarnaast weerkaatst de waterfilm, die na een regenbui achterblijft op een zonnepaneel, 20% van het aanwezige daglicht.

Door de sterke Hydrofobe werking ontstaat er op regenachtige dagen geen filmlaag meer op het paneel, maar loopt het water in druppels van het paneel af, waardoor er meer rendement behaald wordt tijdens regenachtige dagen. Daarnaast neemt de regen het achtergebleven vuil op de panelen mee en blijven de panelen langer schoon.

Toepasbaar op:

Solarpanelen

Producteigenschappen:

- Hoge hydrofobie
- Sterke antihechting
- Subliem easy-to-clean effect met vuil en kalk

Verdere eigenschappen:

- Onzichtbaar voor het menselijk oog (laagdikte 100 – 150 nm)
- Permanent (UV stabiel, extreem slijtbestendig)
- Bestand tegen wisselende temperaturen
- Dampdoorlatend
- Eenvoudig aan te brengen
- Chemicaliën bestendig tot en met PH waarde 12

 

Friesland Solar maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op sluiten te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan.